Udka z piekarnika w panierce z płatków owsianych i sezamu

Świetna i smaczna alternatywa dla zwykłych pieczonych udek, to pieczone udka kurczaka w panierce z płatków owsianych oraz sezamu. Dodatek świeżego rozmarynu dodatkowo aromatyzuje mięsko.

  • 8 udek z kurczaka (jeśli wykorzystujemy ćwiartki należy nieznacznie zwiększyć ilość panierki i piec odrobinę dłużej)
  • 60-65 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 białko
  • sól morska, pieprz biały lub czarny – wg uznania
  • 3 gałązki rozmarynu

 

Płatki owsiane wsypujemy do moździerza. Rozcieramy przez chwilę (tylko trochę, nie na proszek), następnie dodajemy sezam oraz posiekany drobno rozmaryn (same igiełki). Posypujemy solą oraz pieprzem. Rozcieramy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie doprawiamy solą oraz białym pieprzem.

Białko przekładamy do garnuszka. Miksujemy – można zmiksować krótko, tak by jedynie zmienić strukturę białka, lub ubić na sztywną pianę. Przy pomocy pędzelka pokrywamy białkiem skórkę kurczaka. Delikatnie obtaczamy w panierce z płatków owsianych i sezamu (samą skórkę).

Pieczemy około 45-55 minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.