Sałata lodowa z gruszką i camembertem

Czasem pewne pomysły przychodzą do głowy z potrzeby chwili;)

Do obiadu miałam sałatę lodową i… w zasadzie nic więcej.

Pierwsza myśl – trudno, zrobię ją solo tak jak robię zieloną sałatę – na słodko-kwaśno. Potem jednak dodałam do niej gruszkę , a w lodówce znalazłam połowę cammemberta.

Wyszło bardzo fajnie:)

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 gruszka (średniomiękka)
  • 1/2 sera camembert
  • około 250-300 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • sok z połowy małej cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części.

Gruszkę kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy na mniejsze kawałki.

W garnuszku mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym. Doprawiamy całość solą oraz cukrem i pieprzem w taki sposób, by otrzymać słodko-kwaśny sos.

W salaterce mieszamy sałatę, gruszkę i ser. Polewamy to przygotowanym sosem śmietanowym, mieszamy. Podajemy od razu.