Piersi w panierce sezamowej
Dziś na blogu przepis, który sprawdzi się zarówno podczas codziennego/niedzielnego obiadu oraz jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy domówkach. Filety panierowane w sezamie są pyszne i w formie cienkich paseczków będą też atrakcyjne dla dzieci. Polecam.
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki sezamu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w kolendrze. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
Przygotowujemy panierkę. Na mały talerzyk wsypujemy mąkę. Do głębokiego talerzyka wybijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Na kolejnym talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem.
Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy kotleciki ze wszystkich stron na złoto.
Lubię sezam a takiego kurczaka kiedyś przyniosła siostra z jakiejś imprezy 🙂
Ja zrobiłam na obiad, ale też mi przeszło przez myśl, że sprawdziłyby się na jakiejś domówce;)
Jak widać sprawdza się w wielu sytuacjach 🙂
🙂
Pysznie się prezentują, mój syn takie uwielbia 🙂
Mój też bardzo je polubił:)
Sezamowej panierki jeszcze nie robiłam 🙂
Polecam:) Sezamu można dać ciut więcej, tylko trzeba uważać zeby nie zaczął się zbytnio przypalać
Bardzo lubię, a gdy mam więcej czasu, to piekę w piekarniku 🙂
Zdrowsza wersja też na pewno jest świetna:)