Paluszki serowe
Od kiedy pierwszy raz je przygotowałam, stały się jedną z moich ulubionych przekąsek na ciepło. I pomimo iż są kaloryczne i do najlżejszych nie należą, to są tak pyszne, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa;) Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami. Np czosnkowym lub majonezowo-ketchupowym z ostrą cebulką.
- 2 jajka
- 4 – 6 łyżek śmietanki 30%
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 100 g sera cheddar
- olej do smażenia
Do miski dajemy całe jajka, śmietanę oraz sól i pieprz. Roztrzepujemy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Początkowo mieszamy rózgą, a następnie zagniatamy dłońmi do powstania ciasta o gładkiej konsystencji.
Z ciasta formujemy dość cienki wałek. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (paluszki).
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Paluszki smażymy na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto.
Uwagi: Do przygotowania tych paluchów wykorzystałam ser cheddar. Ma on bardzo charakterystyczny smak i moim zdaniem fajnie pasuje do takiego ciasta. Właśnie – paluszki smakiem przypominają… hmm chyba najbliżej im do pewnego rodzaju serowych „chrupek”. Nie wiem czy to najtrafniejsze określenie, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ser nadaje smak, jednak się nie ciągnie.
Ja zwykle rozgrzewam dość mocno olej, a potem zmniejszam moc palnika. Paluchy smażę przez kilka minut na średnim ogniu – jeśli będziecie smażyć na dużym ogniu, paluchy z zewnątrz szybko się zarumienią, a w środku pozostaną surowe.
Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepłe, później twardnieją.
Super te paluszki, muszę koniecznie zrobić 🙂
U nas znikają niemal błyskawicznie:)
Nie dziwię się, że znikają błyskawicznie….sama zjadłabym i to nie jeden!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Jestem tego pewna:) Dzięki:)
Ciekawa przekąska 😉
Dziękuję:)
IleWychodzi paluchów z podanego przepisu?
Trudno mi przy tego typu przepisach podawać ilość, bo wiele zależy od tego, jak cienkie wałki rozkulamy i jak krótkie/długie paluchy wykroimy. Ja robiłam je już jakiś czas temu, ale wydaje mi się, że wyszła mi taka ilość jaką widać na zdjęciu plus kilka sztuk, które wcześniej spróbowaliśmy;):)
Zrobiłam ponownie i wyszło mi coś ponad 30 cienkich, 5-cm paluszków.
Wyglądają smakowicie? czy może być inny ser?
Dziękuję:) Szczerze mówiąc cheddar wydaje się być tutaj idealnym – jest charakterny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Nie wiem czy inny ser nie zacząłby się roztapiać na patelni, ale zawsze można spróbować z innym, najlepiej ostrym w smaku.
A czy można śmietankę 30% zastąpić 18%.
Myślę, że tak
Zrobiłem pierwszy raz i pomimo tego iż ściśle trzymałem się przepisu to jako słabo wyczuwalny jest ser. Nic się nie ciągnie liczyłem że będą takie ciągnące. Ale przepis super tylko musze zrobić kiedyś jeszcze z innym serem, albo więcej dać
Dziękuję serdecznie za skorzystanie z przepisu i pozostawienie komentarza:) Paluchy faktycznie wychodzą takie, że ser się nie ciągnie. Być może powinnam zaznaczyć to w opisie, by ktoś – podobnie jak Pan – nie rozczarował się po zrobieniu. Mam nadzieję, że mimo wszystko paluchy smakowały:) i że następna próba, po modyfikacji, wyjdzie tak, jak Pan oczekiwał:)