Jabłecznik z połówkami jabłek
Do zrobienia tego jabłecznika zmotywowała mnie spora ilość jabłek, jaka zalega w piwnicy. No może zalega to złe określenie, ale wiecie co mam na myśli;) Trzeba korzystać z tego co się ma, a że mamy dużo jabłek, to aż się prosi, by zrobić z nich jabłecznik.
Z poniższego przepisu skorzystałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona.
Dodatek serka waniliowego sprawia, że ciasto wychodzi zupełnie inne w smaku, bardziej jakby delikatne.
Do tego przygotowanie go jest proste i bardzo szybkie.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 6 słodkich jabłek
- cynamon
- cukier puder
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło, siekamy nożem do połączenia. Na koniec dodajemy serek homogenizowany i wyrabiamy do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Dzielimy je na dwie części.
Jedną część ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Ja pokroiłam ciasto na plasterki i oprószonymi mąką dłońmi wylepiłam spód blaszki. Ciasto można też rozwałkować.
Obrane jabłka kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy obok siebie na cieście. Posypujemy je cynamonem.
Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości formy (stolnicę delikatnie posypujemy mąką). Ciasto wykładamy na jabłka. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Robiłam, robiłam 😀 nie można mówić, ze to ciasto, bo ciasta tutaj praktycznie nie ma… to taki deser – rozpływajacy się w ustach.. pyszny z dodatkiem domowych wegańskich lodów jak i bez 😉 Fajną opcją jest wypelnienie połówek jabłek masłem orzechowym (może być też masło+czekolada lub sama czekolada) albo orzechami 🙂
Z tymi orzechami to jest doskonały pomysł:) Jadłam kiedyś pieczone jabłka z orzechami i super to smakowało… chętnie przy najbliższej okazji skorzystam z którejś z Twoich propozycji:) Dzięki:)
Ja również a dodatkowo zawijałam je w ciasto drożdżowe, ciasto kruche a takze francuskie… już kiedyś o tym Ci pisałam 🙂 Świetny deser 🙂 Tak pomyślałam, że można nadziać też twarożkiem 😉
Chyba kiedyś też ktoś o powidłach wspominał…
To też ja xD Mogą być same albo z masłem orzechowym… albo takie powidła plus czekolada i mamy czeko .śliwkę 😀
Możliwości jest wiele 😉
Ty?! No wszystko możliwe:)
Tak mi się wydaje 🙂 Kiedyś rozmawiałyśmy o takich deserach, ale mógł Ci to powiedzieć również ktoś inny 🙂
Deja vu;)
Pyszne ciasto 🙂 Proszę o kawałek 🙂
Częstuj się Aniu:)
Mniammmm uwielbiam takie jabłeczniki!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
pyszne ciasto, a do tego pięknie się prezentuje 🙂
Dziękuję:) Jest bardzo fajne
Pyszne super szybkie ciasto. ☺Pozdrawiam Edyta.
Baaardzo dziękuje za komentarz <3 pozdrawiam serdecznie:)
Ja dodaje cynamon do ciasta a nie na jablka, jest jeszcze lepsze smaku i na wierzch robię lukier z cukru pudru i śmietany 18% zamiast posypywac pudrem. Efekt niesamowity.
Ciekawy pomysł, spróbuję tak zrobić następnym razem. Dziękuję:)