Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:)

Nazwa sałatki może być z lekka myląca… Już więc tłumaczę dlaczego słowo ryż umieściłam w cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy tutaj ryżu jako takiego, a zmiksowane na drobno i podsmażone różyczki brokułu. Jest więc to taki brokułowy „ryż”.

Przepis zamieszczam w ramach akcji #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim, w której postanowiłam wziąć udział.  Podejmując kulinarne wyzwanie, chciałabym pokazać Wam, że łącząc różne smaki, czasem może dość nieoczywiste, otrzymać możemy danie z tzw „efektem WOW!”:)

Czy mi się udało? Wydaje mi się, że tak:) Przekonajcie się sami i zróbcie taką sałatkę u siebie:)

  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej  mielonej papryki
  • większa szczypta oregano
  • 1/2 pieczonego buraka
  • 1/4 op. sera feta
  • pestki dyni lub słonecznika
  • 2-3 duże garści rukoli

Sos:

  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Umieszczamy je w malakserze i siekamy na drobno (najlepiej partiami i stopniowo).

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej Wielkopolski. Wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodajemy posiekanego brokuła. Smażymy razem przez kilka minut do pożądanej miękkości (wg mnie najlepszy jest taki al dente) – co jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu.

Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni.

Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu.

Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki.

Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce.

Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Sałatkę podajemy z sosem.

Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do mięsa.

Ja podałam ją razem z pieczonymi drobiowymi muffinami. Prawda, że wyszło z lekka „restauracyjnie”?;)

www.olejkonwenanse.pl

#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim