Makaronowa zapiekanka „gyros”
To było to, czego szukałam! Kiedy na blogu z apetytem zobaczyłam przepis na tą zapiekankę oczy mi się zaświeciły:) Z lekka pozmieniałam tylko ilości, tak by moja wiecznie głodna rodzinka najadła się do syta – et voila!:)
Polecam również ryżową zapiekankę „Gyros”.
- 400 g makaronu np świderki
- 2 czerwone papryki
- 350g pieczarek
- 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1 duża cebula
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- 200 g sera cheddar lub mozzarelli
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
Pieczarki kroimy na plasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie trójkąty). Cebulę kroimy w piórka.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Przekładamy do miski.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pieczarki (jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy niewielką ilością oleju). Gdy pieczarki się podsmażą, przekładamy je do drugiej miski, a na patelnię wrzucamy paprykę. Smażymy chwilę. Dokładamy do pieczarek.
W garnuszku mieszamy majonez i ketchup. Doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich oraz szczyptą soli.
Do naczynia żaroodpornego przesypujemy połowę ugotowanego makaronu. Smarujemy niewielką ilością sosu. Wykładamy pieczarki z papryką, posypujemy surową cebulą, dodajemy mięso kurczaka. Następnie dajemy resztę makaronu. Wierzch smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem.
Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut (ja pierwsze 15 minut zapiekałam pod przykryciem, a potem zdjęłam pokrywkę, by ser się lekko zarumienił).
Widzę, że zapiekanka idealna 😉
Szczerze? Aż sama się sobie dziwię, że to napiszę, ale wolę ryżową;) ale ta też jest dobra
witam milego dnia zapraszam na kawe
Mniammmm uwielbiam takie zapiekanki!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Mają dużo zalet:)
Uwielbiam zapiekanki, a ta wygląda wyjątkowo pysznie 🙂 Zjadłabym nawet teraz 🙂
Dziękuję:)
Pyszna zapiekanka – uwielbiam makaronowe zapiekanki 🙂
Super:)
Pyszna jest, też robiłam 🙂
Ja osobiście wolę ryżową:) ale też mi smakowała:)
Czy bez tej papryki też będzie smaczna? Moje dzieci nie lubią papryki 🙁
Oczywiście, że tak. Myślę, że skoro dzieci nie lubią papryki, to lepiej jej nie dodawać
Ja mysle ze mozesz dodac wazywa ktore dzieci lubieja I tez powinna byc dobra
Dokładnie tak, trzeba szukać „swoich” smaków;)
Lubieja? ?
Linieją poirytowało a wazywa już nie????? Cenzorki :d
Jak dla mnie rewelacja! Uwielbiam makaron 🙂
🙂
Wyglada bardzo smacznie, szczegolnie ta zapieczona warstwa. piekne zdjecia. Wlasciwie to moglabym to napisac pod kazdym Twoim postem 🙂
Ależ mi miło czytać takie słowa:) Dziękuję:) Wiem, że nie jest perfekcyjnie ale i tak jest mi bardzo miło:)
Zapiekanka wygląda bardzo smacznie 🙂
jaka jest wielość naczynia?
Około 28×19 cm mierzone u góry naczynia (przy dnie nieco mniej) Jeśli chodzi o pojemność, to nieco ponad 3 l.
Ja lubir zapiekanki z makaronem na slodkoa inne to tylko z ziemniakami pozdrawiam Marcinka Sowa
Witam.
Kurczaka to trzeba na patelni pitrasić ? Nie można w naczyniu za jednym zamachem? 🙂
Uwielbiam wszystko co jest z makaronem i kurczakiem a do tego zapiekane serem poprostu pychota!
Ja dodałem jeszcze 2 ząbki czosnku do sosu wysmienita
Super, czosnek zawsze podkręca smak 🙂
Zrobiłam dzisiaj zapiekankę na obiad. Przepyszna!!!! Smakowała całej rodzinie. Zrobiłam tylko większą porcję sosu keczupowo-majonezowego. Polecam!!!!
Bardzo się cieszę! 🙂 Super! My też ją bardzo lubimy 🙂
Dzisiaj zrobiłam na obiad 😁 dodałam jeszcze cukinię, no to sezon …i syn nie jedzący warzyw, siedzący godzinami jak ma zjeść porządny obiad z warzywami zjadł w tempie błyskawicznym 😁
To jest najlepsza rekomendacja. Super! Bardzo się cieszę, bardzo 🙂