Dyniowo-cytrynowy torcik naleśnikowy

Naleśniki jada się u mnie w domu kilka razy w miesiącu. Smakują i na słodko i na wytrawnie.

Tym razem na podwieczorek przygotowałam mini torciki naleśnikowe. Same naleśniki wzbogaciłam dodając do ciasta dyniowe puree, dzięki czemu zyskały one niepowtarzalny kolor.

Z podanych proporcji wyszły mi 3 mini torciki. Placki naleśnikowe smarowałam naprzemiennie lemon curdem i lemon curdem zmieszanym z mascarpone. Do tego świeże owoce (maliny są wprost stworzone do tego towarzystwa), a na wierzchu dekoracja z mięty i skórki cytrynowej oraz limonkowej.

Niby prosto, a jednak inaczej…. I przede wszystkim – pysznie!:)

#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

Naleśniki (na 7-8 sztuk):

  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. pure z dyni
  • 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski

Nadzienie:

  • około 120-130g klasycznego lemon curd (przepis tutaj – klik)
  • 2 łyżki mascarpone

Dodatkowo:

  • liście mięty do dekoracji
  • skórka otarta z cytryny i limonki
  • kilka świeżych malin/mandarynki z puszki lub inne ulubione owoce

 

Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, mąkę, mleko oraz pure z dyni. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, szczyptę mielonego imbiru, cukier brązowy do smaku (u mnie ok 2 łyżki) oraz olej Wielkopolski i ponownie krótko miksujemy.

Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju rzepakowego Wielkopolski) cienkie naleśniki.

Lemon curd dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy dokładnie z serkiem mascarpone.

Naleśniki przekładamy na deskę. Wykrawamy kółeczka (z jednego naleśnika otrzymujemy 4 małe kółka).

Placuszki naleśnikowe smarujemy naprzemiennie cienką warstwą lemon curd i cytrynową masą z mascarpone. Pomiędzy warstwy dajemy ulubione owoce (u mnie dwie warstwy z owocami + owoce na wierzchu).

Dekorujemy owocami, liściem mięty oraz skórką otartą z limonki i cytryny.

www.olejkonwenanse.pl


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim