Porowo-jajeczna sałatka z kukurydzą

Znana i lubiana sałatka, którą dodatkowo możemy urozmaicić dodając np ser żółty, lub pokrojone w małą kosteczkę jabłko.

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pory
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
  • kilka listów sałaty do dekoracji

 

Liście sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy nimi salaterkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki (lub ćwierćplasterki, wg uznania). Przelewamy go na sicie niewielką ilością wrzącej wody. Odstawiamy.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy doprawiony solą oraz pieprzem majonez, mieszamy, a następnie przekładamy do wyłożonej sałatą salaterki. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Uwagi: Do majonezu można dodać 1 łyżkę zalewy z kukurydzy – rozrzedzi nam ona majonez.