Kokosowy śliwkowiec

Proste ciasto ze śliwkami o wyraźnym kokosowym posmaku:) I choć generalnie mi smakowało, uważam,że mogłoby być ciut wilgotniejsze;)

Myślę, że następnym razem skroję po prostu ciut więcej śliwek:)

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 200 g kremówki
  • 30 ml rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śliwek
  • cukier puder do posypania/roztopiona czekolada

Do misy miksera wbijamy jajka. Ucieramy je razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut).

Składniki sypkie mieszamy razem – a więc do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki.

Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Rozprowadzamy na przygotowanym cieście.

Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub tak jak ja, robimy esy floresy z roztopionej czekolady.

Tina Smacznego! nr 4(2)/2015