Kokosowy śliwkowiec
Proste ciasto ze śliwkami o wyraźnym kokosowym posmaku:) I choć generalnie mi smakowało, uważam,że mogłoby być ciut wilgotniejsze;)
Myślę, że następnym razem skroję po prostu ciut więcej śliwek:)
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 250 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków owsianych
- 80 g wiórków kokosowych
- 200 g kremówki
- 30 ml rumu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 400 g śliwek
- cukier puder do posypania/roztopiona czekolada
Do misy miksera wbijamy jajka. Ucieramy je razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut).
Składniki sypkie mieszamy razem – a więc do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki.
Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę.
Ciasto przelewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Rozprowadzamy na przygotowanym cieście.
Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub tak jak ja, robimy esy floresy z roztopionej czekolady.
Tina Smacznego! nr 4(2)/2015
Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Takie właśnie lubię 🙂 Pycha!
Też lubię wszelakie ciasta z owocami:)
Przyjemnie takie zjeść do herbatki 🙂
Do herbatki idealne:)
Kokos i śliwka? Rewelacyjny pomysł 🙂
Polecam:)
Przepyszne ciacho, prezentuje sie rewelacyjnie! Musze wykorzystac Twoj przepis, poki jeszcze sliwki w sklepie 😉 pozdrawiam serdecznie :)))
Fajnie, że Cię zaciekawił:) pozdrawiam również:)
Oj poproszę kawałek tego pysznego ciasta 🙂
Z ogromną przyjemnością;) Częstuj się;):)