Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej
Fileciki te świetnie sprawdziły się u nas na imprezie rodzinnej. Pokrojone na mniejsze kawałki są idealną przekąską. W smaku zdecydowanie daje się odczuć cebulowy posmak, ale o to właśnie chodzi. Jeden kąsek zachował się, i na zimno z sałatką makaronową smakował równie dobrze, o ile nie lepiej… niestety jeden mały kawałeczek to za mało by stwierdzić to z całkowitym przekonaniem;)
- około 500 g filetów z kurczaka
- 1 op. francuskiej zupy cebulowej Knorr
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera
- garść ziaren łuskanego słonecznika
Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki.
Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można obsypać delikatnie startym żółtym serem.
Oryginalny pomysł 🙂
Niestety nie mój. Chciałam podać źródło, ale przepis mam od dawna i niestety nie wiem skąd dokładnie:/
Czasem i tak bywa 🙂 Ale przepis został zachowany 🙂
A to najważniejsze;)
Można przekazać dalej 🙂
Dokładnie tak:) Ja lubię się dzielić tym co dobre;) a być może ktoś komu by takie kąski mogły zasmakować, nie trafiłby na ten przepis z innego źródła.
Bardzo apetycznie 🙂 Zjadłabym porcyjkę 🙂
Proszę bardzo, częstuj się;)