Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej

Fileciki te świetnie sprawdziły się u nas na imprezie rodzinnej. Pokrojone na mniejsze kawałki są idealną przekąską. W smaku zdecydowanie daje się odczuć cebulowy posmak, ale o to właśnie chodzi. Jeden kąsek zachował się, i na zimno z sałatką makaronową smakował równie dobrze, o ile nie lepiej… niestety jeden mały kawałeczek to za mało by stwierdzić to z całkowitym przekonaniem;)

kurczakcebulowy2

  • około 500 g filetów z kurczaka
  • 1 op. francuskiej zupy cebulowej Knorr
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • garść ziaren łuskanego słonecznika

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki.

Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można obsypać delikatnie startym żółtym serem.

kurczakcebulowy1