Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry

Dla wszystkich tych, którzy chcieliby nieco urozmaicić swoje obiadowe menu, mam przepis na pyszny makaron z warzywami – cukinią i fasolką szparagową, oraz kurczakiem. Całość utrzymana w letnim, lekkim (no, nie licząc śmietanki:D) wydaniu, o wyraźnym posmaku curry:)

  • 1 op. makaronu
  • około 500 g piersi kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka curry (lub więcej wg upodobań)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1-2 cukinie
  • około 200-250 g fasolki szparagowej
  • 250 ml śmietanki 30% (lub więcej, wg upodobań)
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • olej

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy na plasterki.

Cukinię kroimy na krótkie paseczki lub na półplasterki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Skrapiamy 1 łyżką oleju, mieszamy.

Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i krótko smażymy. Dodajemy mięso. Gdy kurczak straci różowy kolor dodajemy cukinię i fasolkę szparagową. Smażymy przez kilka minut (można na 2 minutki przykryć patelnię pokrywką). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką szczyptą curry.

Na patelnię wlewamy śmietankę. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy.

W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Dodajemy na patelnię z warzywami i kurczakiem, mieszamy.

Uwagi: Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać mniej lub ciut więcej.

Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”.

Kurczaka i cukinię z cebulą można podsmażyć na osobnej patelni, a następnie połączyć i zalać śmietanką.

Danie świetnie smakuje posypane dodatkowo wypieczonym i pokruszonym chipsem boczku (około 50-70 g boczku w plastrach zrumienić na rozgrzanej, suchej patelni i pokruszyć na mniejsze kawałki tuż przed podaniem).

Źródło


Warzywa dyniowate 2017