Trójkolorowa sałatka
Dziś mam dla Was przepis na kolejną rewelacyjną sałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:)
- około 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki bulionu
- 1 łyżka miodu
- 6 filecików anchovies/anchois
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwy
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy dość mocno 2 łyżki oleju i podsmażamy ziemniaki przez około 5 minut (do zarumienienia). Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy.
Orzechy grubo siekamy. Podprażamy kilka chwil na suchej patelni.
Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki.
Cebulę kroimy w piórka.
W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę.
W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kosteczkami ziemniaków oraz uprażonymi orzechami.
Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety Tom 25
Bardzo kolorowa aż miło na nią popatrzeć, kiedy za oknem jesień 🙂
Dzięki:) W sumie sałatka faktycznie nacieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy;)
Sałatka idealna 😀
Bardzo apetyczna sałatka 🙂 Na taka to bym miała ochotę 🙂
zapewniam, ze jest swietna:)
Mniam…pyszna sałatka 🙂
Dziękuję:) Sałatka jest doskonała, dla osób, które lubią takie chrupiące sałatki:)