Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Przepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym.  Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:)

  • kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków
  • 200-300 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony)
  • sól, pieprz

Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki).

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę.

Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sałatkowy (ja dałam połowę op. Sosu ziolowo-koperkowego. Fajnie się sprawdzi też przyprawa do tzatzików). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

W misce mieszamy ziemniaki oraz fasolkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy.

Sałatkę schładzamy w lodówce.

Źródło