Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Przepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:)
- kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków
- 200-300 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony)
- sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki).
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem/śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sałatkowy (ja dałam połowę op. Sosu ziolowo-koperkowego. Fajnie się sprawdzi też przyprawa do tzatzików). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
W misce mieszamy ziemniaki oraz fasolkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce.
Mniam 🙂 Spróbuję przygotować taka bez dodatku majonezu. Myślę, że też będzie pysznie
Z pewnością będzie bardziej dietetycznie;) Pozdrawiam:)
Myślę, że to idealnie trafione połączenie!
Dokładnie:) Zgrany duet;)
Mniam, jakie pyszności serwujesz 🙂
Dziękuję:) Na upały w sam raz:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam fasolkę 🙂
A teraz jest najlepszy okres, by się nią zajadać:) chociaż… mrożona też jest dobra;)
A do czego 1 op. Ulubionego sosu do sałatek? Trzeba go zmieszać z majonezem?
Dokładnie tak:) już poprawiam. Dzięki:)
Ciekawy pomysł na sałatkę 😉