Kurczak z papryką

Mięso kurczaka jest u mnie w domu najchętniej jadanym mięsem. Na szczęście kurczaka można przygotować „na 100 sposobów”, więc się nie nudzi;) Tym razem sięgnęłam po udka, które wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. Wyszło bardzo smacznie:)

  • około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości, dla osoby, która nie lubi „bawić” się z jedzeniem;) )
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • około 2 szkl. mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 duże czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

 

Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wkładamy umyte wcześniej mięso i odstawiamy całość do lodówki na około 1 godzinę.

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Kurczaka wyjmujemy z mleka i osuszamy starannie ręcznikiem papierowym. W małej miseczce lub na talerzyku mieszamy sól, pieprz oraz słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką nacieramy kurczaka ze wszystkich stron.

Na dużej patelni (ja mam taką kwadratową, dużą i wysoką) rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju. Przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto.

Dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, a gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek oraz paprykę. Następnie wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy całość pod przykryciem przez około 45 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Pod koniec dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki oraz posiekanym tymiankiem.