Kąski kurczaka w cieście kokosowym

Zamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”.

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • sos słodko-kwaśny

 

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera.

Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (w średniej wielkości kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub we frytownicy.

Kawałki kurczaka zanurzamy w gęstym cieście (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy do niego nieco więcej mąki). Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Kurczaka polewamy sosem słodko-kwaśnym, podajemy z ryżem i surówką.

 

Uwagi: Największą trudnością w przygotowaniu tego dania jest dobranie odpowiedniej temperatury smażenia. Ciasto otula mięso dość grubą warstwą, więc potrzebuje ono nieco więcej czasu na dosmażenie się, niż zwykle. Najlepiej jest na początku wrzucić ze 2-3 kąski, na próbę – ciasto powinno być ładnie zezłocone, a mięso w środku usmażone. Bezpieczniej jest smażyć mięso na mniejszym ogniu, a dłużej.

Przepis znaleziony w jakimś czasopiśmie i zapisany przeze mnie na karteluszce, więc nie mogę podać dokładnego źródła