Ziemniaki zapiekane z serem

Lubicie ziemniaki? Młode smakują najlepiej:) Ja do przygotowania tego dania wykorzystałam właśnie młode/nowe ziemniaki. Zalewamy je mieszanką jajek i mleka i zapiekamy. Świetnie smakują z kiełkami rzodkiewki oraz szklanką maślanki.

  • ok. 1,5- 1.8 kg ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soli

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu zostawiamy do wystudzenia.

Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry.

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy plastry ziemniaków (ja układałam na zakładkę, tzn jeden rząd ziemniaków, a każdy kolejny nachodził na poprzedni).

Do małego naczynia przelewamy mleko, dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Dodajemy też posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.

Przygotowaną mieszanką zalewamy ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki masło. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia.

Ziemniaki podajemy posypane kiełkami. Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki.