Ciasto z ricottą i rabarbarem
To ciasto, to była miłość od pierwszego wejrzenia 😉 Kobieca intuicja podpowiadała mi, wręcz krzyczała do mnie, że muszę je upiec i że będzie pyszne. Miałam nosa 🙂 Ciasto faktycznie okazało się fenomenalne w smaku. Doskonałe w swej prostocie, z idealnie wyważoną równowagą słodyczy i kwasowości. Mięciutkie, wilgotne i delikatne. No pyszne po prostu. Mój M. stwierdził, że koniecznie do powtórki i ja zgadzam się z nim w 100%. A samo ciasto, poza tym, że smakuje świetnie, jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, jak mało które. Doskonałe w swej kategorii? Dla mnie tak. Cieszę się, że na niego trafiłam. A gdzie? O tutaj 🙂
Jeżeli szukacie szybkiego i prostego przepisu na ciasto z rabarbarem, koniecznie wypróbujcie właśnie ten.
- 4-6 łodyg rabarbaru
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g ricotty
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki brązowego cukru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki (u mnie około 2-3 cm).
Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier, sól, skórkę otartą z cytryny, ricottę oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie przez chwilę, aż do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy na nieco mniejszych obrotach, do połączenia. Na koniec do ciasta wkładamy kawałki rabarbaru, mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 22 cm. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy około 1 godziny (lub nieco dłużej, do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pyszne ciasto, daj kawałek 🙂
Bardzo chętnie:) Częstuj się:)
Uwielbiam 🙂 takie proste ciasta są najlepsze 🙂 oj zjadłabym kawałeczek do kawy ;):)
Dokładnie, ono jest idealne w swej prostocie:) Częstuj się śmiało;)