Placuszki serowe
Dziś zapraszam na placuszki z białego sera. Są delikatne i bardzo smaczne. Nie za słodkie. Jeśli ktoś lubi słodsze smaki, koniecznie musi je sobie dosłodzić – czy to już na talerzu, czy bezpośrednio przed pieczeniem. U mnie dziś placuszki z sosem brzoskwiniowym, ale najbardziej smakują nam z serkiem mascarpone i kawałkami owoców.
- 250 g białego sera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1/2 op. cukru wanilinowego
Biały ser mielimy trzykrotnie lub przepuszczamy (również 3 razy) przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego żółtka i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masę serową łączymy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy niewielkie placuszki.
Podajemy z serkiem mascarpone wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru oraz małymi owocami (maliny, jagody, borówki) lub z sosem brzoskwiniowym. Aby przygotować sos brzoskwiniowy, należy brzoskwinie z puszki (kilka można odłożyć i pokroić na kawałki) zmiksować na gładki krem wraz z jednym bananem i sokiem z cytryny. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, próbujemy czy sos ma odpowiednio zrównoważone smaki, gdy jest zbyt mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Sos możemy podawać na zimno lub lekko go podgrzać.
Źródło: Kuchnia zimą. Elżbieta Lis
Bardzo apetyczne placuszki 🙂 Idealne na śniadanko 🙂
Lub na podwieczorek;) Dziękuję:)
Z twarogu wychodzą wyśmienite!
Super, bardzo lubię taki placuszki, miękkie i puszyste 🙂
🙂
Pięknie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują 🙂 jutro robię mojej Emmie na podwieczorek :)))
O, bardzo mi miło:) Mam nadzieję, że Wam zasmakują:) Aa, jeśli Emma lubi słodkie, to dodaj ciut więcej cukru;)