Mini sucharki zapiekane z szynką i serem

Bardzo prosta, ale jakże pyszna przegryzka. Wykorzystanie mini sucharków zdaje tutaj egzamin na medal, gdyż uzyskujemy typową przekąskę „na raz”. Takie mini sucharki sprawdzą się świetnie na każdej imprezie;)

  • 1 op. mini sucharków
  • ser w plastrach
  • szynka konserwowa
  • ketchup
  • zioła prowansalskie
  • 1 mała cebula

Ser oraz szynkę kroimy na kwadraty o wielkości naszych sucharków. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a te kroimy jeszcze na pół.

Sucharki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Na każdym z nich układamy plasterek szynki. Dajemy po kropelce ketchupu. Następnie posypujemy odrobiną ziół prowansalskich, wykładamy po kawałku cebuli i przykrywamy plastrem sera.

Blaszkę z sucharkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut (tyle, by ser się roztopił. Pilnujemy by sucharków nie spalić, bo będą gorzkie).

Podajemy na ciepło.

 


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym