Mini sucharki zapiekane z szynką i serem
Bardzo prosta, ale jakże pyszna przegryzka. Wykorzystanie mini sucharków zdaje tutaj egzamin na medal, gdyż uzyskujemy typową przekąskę „na raz”. Takie mini sucharki sprawdzą się świetnie na każdej imprezie;)
- 1 op. mini sucharków
- ser w plastrach
- szynka konserwowa
- ketchup
- zioła prowansalskie
- 1 mała cebula
Ser oraz szynkę kroimy na kwadraty o wielkości naszych sucharków. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a te kroimy jeszcze na pół.
Sucharki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z nich układamy plasterek szynki. Dajemy po kropelce ketchupu. Następnie posypujemy odrobiną ziół prowansalskich, wykładamy po kawałku cebuli i przykrywamy plastrem sera.
Blaszkę z sucharkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut (tyle, by ser się roztopił. Pilnujemy by sucharków nie spalić, bo będą gorzkie).
Podajemy na ciepło.
Bardzo apetyczne 🙂
O tak, jedyna wada – szybko znikają;)
Jaka smaczna, przepyszna przegryzka 🙂 Obawiam się , że na jednym sucharku bym nie skończyła ;):)
Obawiam się, że możesz mieć rację;) ręka od razu sięga po następny;)
Idealne do piwka ;-P
O właśnie:)
Świetny i bardzo smaczny pomysł 🙂
Dziękuję:)
Doskonały przepis na szybkie danie dla niespodziewanych gości, zioła ser i szynka /ostatecznie inna wędlina/ zawsze się w domu znajdzie. Wystarczy zaopatrzyć spiżarnię dodatkowo w suchary.
Dokładnie,tym bardziej, że to produkt, który spokojnie może czekać w szafce na „swój moment”:)