Krem z porów z kaszą jaglaną

Wyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem.  Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:)

  • 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć jego ilość o jeszcze jedną sztukę)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5-2 l bulionu
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • oregano suszone
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Oczyszczone pory kroimy na plasterki.  Cebulę drobno siekamy.

W rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy cebulę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pory. Smażymy całość około 5 minut. Trzy-cztery łyżki odkładamy do dekoracji.

Podsmażoną cebulę z czosnkiem i porami zalewamy gorącym bulionem. Wsypujemy surową kaszę. Doprawiamy 1/2 łyżeczki oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na krem. Podajemy udekorowaną odłożonymi porami oraz natką pietruszki.