Sałatka warstwowa
Sałatki lubię bardzo. Często stanowią dla mnie jeden z głównych posiłków takich jak śniadanie (często w pracy) czy kolacja. Są również nieodłącznym elementem imprezowego stołu. Ulubiona sałatka? Mam ich wiele. Od dziś jednak do grona najlepszych dopisuję i tą:) Taka niby prosta, niby nie ma wielu składników, a jednak wszystko gra tutaj ze sobą idealnie. Polecam bardzo:)
- 150-200 g drobnego makaronu
- 150 g żółtego sera
- 6 jajek
- szczypiorek (duży pęczek)
- puszka kukurydzy
- majonez
- ketchup
- sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z niewielką ilością (1-2 łyżki) oliwy z oliwek lub olejem tłoczonym na zimno, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ser żółty trzemy na tarce na drobno.
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy.
Układamy w salaterce w następującej kolejności:
- przestudzony makaron
- warstwa ketchupu
- jajka
- sól, pieprz
- warstwa majonezu
- posiekany szczypiorek
- kukurydza
- starty żółty ser
Bardzo lubię sałatki 🙂 Twoja prezentuje się pysznie 🙂
Dziękuję:) Jeśli lubisz sałatki, to ta Cię nie zawiedzie, jest pyszna:)
Fajnie, zdrowo, kolorowo…jest na co popatrzeć i na pewno jest pyszna 🙂 wystarczy tylko zrobić żeby się przekonać 🙂 Super!
Pyszna sałatka serdecznie dziękuję
Również dziękuję, cieszy mnie zawsze taki feedback 🙂