Sałatka warstwowa

Sałatki lubię bardzo. Często stanowią dla mnie jeden z głównych posiłków takich jak śniadanie (często w pracy) czy kolacja. Są również nieodłącznym elementem imprezowego stołu. Ulubiona sałatka? Mam ich wiele. Od dziś jednak do grona najlepszych dopisuję i tą:) Taka niby prosta, niby nie ma wielu składników, a jednak wszystko gra tutaj ze sobą idealnie. Polecam bardzo:)

  • 150-200 g drobnego makaronu
  • 150 g żółtego sera
  • 6 jajek
  • szczypiorek (duży pęczek)
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup
  • sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z niewielką ilością (1-2 łyżki) oliwy z oliwek lub olejem tłoczonym na zimno, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ser żółty trzemy na tarce na drobno.

Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę.

Szczypiorek drobno siekamy.

Układamy w salaterce w następującej kolejności:

  • przestudzony makaron
  • warstwa ketchupu
  • jajka
  • sól, pieprz
  • warstwa majonezu
  • posiekany szczypiorek
  • kukurydza
  • starty żółty ser

Źródło