Sałatka makaronowa z serem pleśniowym i winogronami
Makaron, ser pleśniowy i winogrona… do tego jeszcze sos czosnkowy? Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Właśnie ta nietypowość przyciągnęła moją uwagę. Sałatka smakuje całkiem nie najgorzej. Do tego jest dosyć prosta, 3-składnikowa. Szybka w przygotowaniu. Może nie najlepsza, ale dobra. Nie wiem, czy kiedykolwiek ją powtórzę, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś innego.
- 300 g makaronu kokardki
- 1 kiść ciemnych winogron
- 200 g sera pleśniowego typu brie
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek mleka
- 1 op. sosu sałatkowego czosnkowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy do miski.
Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół.
W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem.