Sałatka jajeczna

Należę do grona osób, które jajka zjadają w każdej możliwej postaci. No, po prostu lubię i już;) Dlatego już podczas przygotowywania tej sałatki czułam, że będę zadowolona. Oprócz jajek mamy tutaj jeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba ten dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek.

  • 7-8 jajek
  • 125 g sera żółtego np ementaler
  • 250 g pieczarek
  • 6-7 korniszonów
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku lub szczypiorku

Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru wody.

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i trzemy na tarce lub przepuszczamy przez kratkę do warzyw. Łączymy z pieczarkami.

Do miski dodajemy również starte na dużych oczkach tarki korniszony (warto zostawić je na sicie i lekko odcisnąć nadmiar wody) oraz ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekaną zieleniną (do wyboru koperek lub szczypiorek). Mieszamy i odkładamy do schłodzenia.

Źródło