Sałatka jajeczna
Należę do grona osób, które jajka zjadają w każdej możliwej postaci. No, po prostu lubię i już;) Dlatego już podczas przygotowywania tej sałatki czułam, że będę zadowolona. Oprócz jajek mamy tutaj jeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba ten dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek.
- 7-8 jajek
- 125 g sera żółtego np ementaler
- 250 g pieczarek
- 6-7 korniszonów
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- pęczek koperku lub szczypiorku
Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru wody.
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i trzemy na tarce lub przepuszczamy przez kratkę do warzyw. Łączymy z pieczarkami.
Do miski dodajemy również starte na dużych oczkach tarki korniszony (warto zostawić je na sicie i lekko odcisnąć nadmiar wody) oraz ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekaną zieleniną (do wyboru koperek lub szczypiorek). Mieszamy i odkładamy do schłodzenia.
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Bogata sałatka 🙂 dla mnie w sam raz 🙂 … Pozdrawiam ! Darek z
chlebanaszego.blogspot.com
Cieszę się:) Również pozdrawiam:)
idealna:)