Tosty z piwnymi pieczarkami
Dziś mam świetną propozycję dla wszystkich smakoszy piwa i pieczarek. Te dwa składniki bowiem łączymy razem i podajemy na grzankach. Jeśli więc szykuje się u Was „spotkanie przy piwku”, zachęcam by w jego towarzystwie podać też te tosty. Smak pieczarek zależy od tego jakiego rodzaju piwa użyjemy, dlatego radzę by wykorzystać to sprawdzone i lubiane. U nas był to ciemny koźlak;) Takie grzaneczki/tosty robiłam już kilka razy i świetnie się spisują. Posypane parmezanem są na prawdę wyśmienitą przekąską.
Na około 10-12 tostów
- weka/bułka kanapkowa/bułka paryska/bułka wrocławska;) ewentualnie bagietka
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 75 ml piwa
- parmezan (ilość wg uznania)
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze części (plasterki, półplasterki lub ćwiarki jeśli mamy małe pieczarki).
Na patelni podsmażamy na 1 łyżce masła cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej przez około 2 minuty. Wlewamy piwo i gotujemy na dużym ogniu do momentu aż cały płyn odparuje.
Na patelni (np grillowej) opiekamy z obu stron kromki weki. Wykładamy na nie piwne pieczarki, posypujemy startym serem. Gotowe:)
Super 🙂
🙂
Zapowiada się pysznie 🙂
Taka przystawka podoba mi się i to bardzo. Lubię „podkręcać” smak warzyw w podobny sposób, choć najczęściej używam białego wina. Mojemu Połówkowi Twoje tosty posmakowałyby szczególnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i zachęcam w takim razie do wypróbowania:) Również serdecznie pozdrawiam:)