Schab po kowalsku
Kalorii w tym daniu nie brakuje;) Jest idealne by zrobić go w porze zimowej. I choć pewnie większość z Was już zaczyna liczyć kalorie myśląc o zbliżającej się wiośnie, zachęcam do jego przygotowania. W zasadzie to tradycyjnie opanierowany i usmażony kotlet. Kropkę nad „i” stanowią natomiast dodatki – podsmażona z przyprawą curry cebulka, tarty ser oraz majonez i ketchup, które razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo.
- 6 plastrów schabu
- 2 cebule
- curry
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda)
- majonez
- ketchup
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- smalec lub olej do smażenia
- 1-2 łyżki masła
Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle jedną stronę doprawiam solą i pieprzem a drugą stronę posypuję granulowanym czosnkiem i układam kotlety jeden na drugim, tak by mogły jeszcze przyjąć przyprawy od siebie nawzajem). Zostawiamy doprawione kotlety na około 10-20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto (najlepiej na smalcu, ale jak ktoś nie lubi może na oleju).
W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się nieco zeszkli doprawiamy ją sporą szczyptą curry, solą oraz czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty.
Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia. Na każdy wykładamy cebulę z curry oraz posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem. Teraz opcje są dwie – albo łączymy kilka łyżek majonezu z taką samą ilością ketchupu, mieszamy i wykładamy taką mieszankę na kotlety (wówczas zapieczona warstwa majonezu z ketchupem wyjdzie pomarańczowa), albo wykładamy bezpośrednio na kotlety po mniej więcej płaskiej łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzamy równą warstwę, a na majonez kładziemy ketchup i delikatnie mieszamy (tą opcję wolę ja).
Wkładamy blaszkę z kotletami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (tyle, by ser ładnie się roztopił i lekko zapiekł).
Też robię taki schabik. 🙂 Jest pyszny 🙂
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
Dziękuję:) Jest też bardzo smaczny:)