Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
Zapraszam dziś na naleśniki ze szpinakiem oraz fetą zapieczone pod beszamelem. Całość bardzo smaczna… niestety mało fotogeniczna;) Być może nie sprawdzi się jako wykwintne danie dla gości, jednak spisze się idealnie jako danie bezmięsne na obiad czy ciepłą kolację.
- 7-8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu (ja wypróbowałam tutaj nowy przepis, jednak jak dla mnie były zbyt miękkie, toteż go nie podaję)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- 150 g sera feta
- 3 łyżki startego sera grana padano
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
- opcjonalnie – śmietana 30%
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- około 100 g stertego sera gouda
- 3 łyżki startego sera grana padano
Dodatkowo:
- starty ser gouda do posypania po wierzchu
Naleśniki przygotowujemy według ulubionego przepisu (pamiętając jednak, ze naleśniki będą wytrawne, wiec cukru dodajemy tylko szczyptę). Smażymy na rozgrzanej patelni po około 30 minutach od przygotowania ciasta.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz starty ser grana padano. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, dolewamy cienkim strumieniem mleko. Gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy oba sery starte na drobnych oczkach tarki, mieszamy.
Na naleśniki nakładamy farsz, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy przygotowanym beszamelem. Całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (aż wierzch się zapiecze/zarumieni). Wyciągamy z formy po około 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.