Łosoś Teriyaki

Łososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Dzięki przepisowi z Kwestii Smaku udało się! Polecam.

  • 4 filety z łososia
  • 1/2 szkl. sosu teriyaki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 szkl. ziaren sezamu

Łososia pozbawiamy skóry oraz ewentualnych ości.

W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie łososia wyjmujemy z lodówki, odstawiamy, by nabrał pokojowej temperatury. Marynatę wlewamy do rondelka i gotujemy około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos przecedzamy przez sito i mieszamy z olejem sezamowym.

Na suchej patelni, rumienimy ziarna sezamu. Przesypujemy do miseczki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, następnie moc palnika zmniejszamy i dajemy łososia. Smażymy po kilka minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem) na niewielkim ogniu.

Podajemy z ryżem i warzywami ( pokrojone w słupki marchewka, cukinia, papryka, przesmażone na niewielkiej ilości oleju), posypane uprażonym sezamem i polane sosem.

Źródło