Coffe cake
Bardzo wilgotne, intensywnie kawowe ciasto. Zachwycające. W dodatku robi się go błyskawicznie. Z pewnością do powtórki nie raz.
- 1/4 szklanki mleka
- 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 120 g bardzo miękkiego(!) masła
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej. Wlewamy rozpuszczoną w mleku, przestudzoną kawę oraz stopniowo wsypujemy składniki suche (po dodaniu kawy konsystencja ciasta może przywodzić na myśl, że ciasto się zważyło, natomiast po dodaniu mąki, powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej, jednolitej konsystencji).
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około 45 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy.
Cukier łączymy z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier wydaje się za rzadki dodajemy więcej cukru, natomiast jeśli jest za gęsty dolewamy jeszcze kilka kropel mleka. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch ciasta.
Kawowe musiało smakować bajecznie 🙂
O tak:)
Kolejne ciacho według Twojego przepisu.Rodzinka zadowolona.Pozdrawiam Edyta.
Moja radość na te słowa jest ogromna:) Pozdrawiam i Ciebie i resztę Rodzinki:)
Jaka ma byc temperatura pieczenia
180 stopni