Wafle z masą kakaową

Fantastyczne wafle, które zachwycą absolutnie wszystkich fanów bloku czekoladowego. To takie przyjemne cofnięcie się w czasie, gdy masa na bazie mleka w proszku z kakao była nie lada gratką. Zapewniam Was, że żadne wafle sklepowe nie smakują tak dobrze, jak te. Wafelki możemy pokroić na dowolne kształty: na kwadraty, trójkąty czy tak jak ja na prostokąty. Przechowywane w chłodnym miejscu długo zachowują świeżość. Polecam bardzo.

  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżki kakao dobrej jakości
  • 1,5 -2 szkl. mleka w proszku pełnego
  • 6 suchych wafli/andrutów

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, kakao oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu od razu zdejmujemy płynną masę z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa przestygnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa na początku może być nieco lejąca, zastygnie po krótkiej chwili.

Suche andruty przekładamy równymi warstwami masy (po 3-4 łyżki). Całość zawijamy w folię aluminiową i odkładamy obciążone deską do lodówki (ważne by wyłożyć na płaską powierzchnię, by wafle nam się nie powyginały).