Orzechowiec z krakersami

Nie wiem co mają w sobie orzechy włoskie, ale ciasta z ich udziałem zawsze cieszyły się w moim domu dużym wzięciem. Nie inaczej było z tym wypiekiem. Biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam.

orzechowieczkrakersami6

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Masa orzechowa:

  • 1 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 120 g cappuccino orzechowego, proszku
  • 1-2 opakowania krakersów

Do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy bułkę tartą oraz zmielone orzechy i wszystko mieszamy. Białka  ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Teraz w kilku partiach dodajemy suche składniki, mieszamy dużą łyżką w jednym kierunku. Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o wym. 20×30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Odmierzamy pół szklanki mleka i w nim rozpuszczamy obie mąki. Dodajemy rozmieszane z cukrem żółtka. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wylewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Dodajemy proszek cappuccino i mieszamy do połączenia. Gęsty budyń odkładamy do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Następnie stopniowo dodajemy masę budyniową ( masło i budyń powinny być w tej samej temp.).

Na biszkopt wykładamy 1/4 masy. Układamy jeden obok drugiego krakersy, które przykrywamy 1/4 masy. Ponownie wykładamy krakersy, i znów przykrywamy je częścią masy. Całość przykrywamy drugim biszkoptem i dajemy ostatnią część masy, wyrównujemy. Wierzch oprószamy pokruszonymi krakersami.

orzechowieczkrakersami5

Przepis w całości z tej strony