Kruche babeczki
Czy ktoś oprze się tym uroczym kruchym babeczkom?
Są bardzo dobre. Kruchutkie, choć to dodaje im tylko uroku.
Proporcje na ciasto są ogromne, więc ja zwykle połowę ciasta mrożę, by wykorzystać je w późniejszym czasie czy przygotować je z innym kremem.
Jeśli jednak nie macie takiej potrzeby, przygotujcie ciasto zmniejszając ilość składników o połowę.
Spody do babeczek:
- 480 g mąki
- 280 g masła lub margaryny
- 140 g cukru pudru
- 4 żółtka
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Najpierw przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy masło/margarynę, łączymy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Przygotowanym ciastem napełniamy formy do babeczek. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Krem:
- 200 g masła
- 300 g cukru pudru
- 6 gotowanych żółtek
- alkohol (spirytus lub rum)
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucieramy jeszcze chwilę, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Na koniec wlewamy alkohol.
Przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego, napełniamy zimne spody do babeczek.