Sałatka z kaszki kuskus
Nie macie czasu i ochoty by obierać i gotować ziemniaki? Znudził Wam się ryż czy makaron jako dodatek do dań mięsnych? A może po prostu macie ochotę na sałatkę? Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedzieliście twierdząco, to dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was. Szybka i smaczna sałatka z kuskusem i świeżymi warzywami, którą przygotujecie w mniej niż 30 minut. U mnie sprawdziła się właśnie w roli dodatku do drugiego dania, a to co pozostało zjedliśmy na kolację. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie jej jako typowej sałatki imprezowej, to jak dla mnie brak majonezu ją dyskwalifikuje w tej roli, ale to mówię ja – fanka majonezu:)
- 300 g kaszki kuskus
- 1 kostka bulionowa
- papryka czerwona i żółta
- 2 pomidory
- 2 mniejsze ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypiorek bądź natka pietruszki
Kuskus wsypujemy do miski. Kostkę bulionową kruszymy w palcach i posypujemy kaszkę. Wlewamy wrzątek (taką ilość, by po częściowym wchłonięciu woda wystawała 1 cm ponad kaszę). Rozdrabniamy lekko widelcem i odstawiamy na kilka minut by kaszka wchłonęła całą wodę. W międzyczasie możemy jeszcze raz przemieszać ją widelcem. Gdy kaszka jest gotowa, wlewamy do niej olej i mieszamy.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych, tak samo jak i pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pokrojonymi warzywami. Wszystko wsypujemy do miski z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.