Rolada z wafli
Pyszna i szybka w wykonaniu rolada, która przyciągnie uwagę gości. Możemy użyć do jej wykonania ulubionych dodatków takich jak śliwki, rodzynki, morele, czy orzechy. Jeżeli jednak chcemy podać ją gościom, należy przygotować ją dzień wcześniej, gdyż by łatwo i ładnie się kroiła musi odleżeć kilka godzin w lodówce.
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 1 galaretka wiśniowa
- 2 op. herbatników
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 op. suchych wafli
- suszona żurawina
- suszone śliwki
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
W garnku o grubym dnie umieścić margarynę. Podgrzewać na średnim ogniu. Do roztopionej margaryny dodać cały cukier oraz kakao. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Herbatniki umieścić w woreczku i za pomocą wałka rozkruszyć na mniejsze kawałki. Podobnie postąpić z 2 waflami. Całość przesypać do garnka z margaryną, cukrem i kakao. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, żurawinę, można dać garść pokrojonych orzechów włoskich, co kto lubi. Na koniec wlać galaretkę i wymieszać.
Dwie czyste ściereczki namoczyć w wodzie. Jedną ściereczkę rozłożyć na blacie. Położyć na niej dwa wafle – jeden na drugim – i przykryć drugą ściereczką. Zostawić chwilę, by wafle zmiękły. W razie potrzeby można ponownie namoczyć jedną ze ścierek.
Przygotowaną masę rozprowadzić na zmiękczonych waflach, zwinąć delikatnie w roladę. Wstawić do lodówki, by masa stężała.