Ciasto morelowe z bezami
Bardzo fajne, nieskomplikowane ciasto z dodatkiem owoców.
- 250 g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 2 puszki moreli
- małe beziki (ok. 70g)
- 25 g margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru (ja pominęłam)
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Formę o wymiarach 22x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wykładamy dno blaszki, wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut w 200 st. C.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki morele oraz pokruszone bezy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które wcześniej na papierze do pieczenia rozwałkowujemy.
Żółtko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka nanosimy na ciasto. Wykładamy wiórki zimnej margaryny i posypujemy cukrem. Ponownie wstawiamy do pieca i dopiekamy jeszcze około 40 minut, zmniejszając temperaturę piekarnika do 180 stopni.