Parówki w cieście francuskim
Myślę, że większość robiła lub chociaż słyszała o parówkach zawijanych w ciasto francuskie. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Sama w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję je dosyć często. Są szybkie do zrobienia i smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś chcę przedstawić ten sam przepis podany jednak w nieco innej formie. Parówki te nie są trudne do wykonania, trzeba tylko pamiętać by nie przeciąć ciasta do samego końca i skręcać części parówek dosyć pewnym ruchem;)
- ciasto francuskie
- 6 parówek
- starty ser żółty
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim parówki i wykrawamy prostokąty. Każdą parówkę owijamy ciasno ciastem. Bierzemy dwa patyczki do szaszłyków, pomiędzy nie kładziemy parówkę w cieście i nacinamy ją nożem na 8-10 części (ciasto od spodniej strony powinno jednak pozostać nienaruszone – w tym celu właśnie służą patyczki). Każdy kawałek parówki odwijamy naprzemiennie – raz na lewo, raz na prawo, starając się jednak dociskać je do siebie, by zachowały spójny kształt. Pieczemy około 20-25 minut, w połowie czasu posypując parówki startym serem.