Deser migdałowo-pierniczkowy
Raz na jakiś czas mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie czekoladowego – przygotujmy zatem deser …. na przykład ten. Bazą jest tutaj bita śmietana z dodatkiem mascarpone, z wyczuwalnym aromatem migdałów (za sprawą dodatku olejka migdałowego jak i samych migdałów), przedzielona warstwami pokruszonych pierników i owoców. Wykorzystując barwniki spożywcze możemy uzyskać kolorową śmietanę, wówczas deser będzie z pewnością bardziej atrakcyjny, nie tylko dla dzieci;) Mi z podanych składników wyszło 6 sporej wielkości porcji, więc jest czym obdzielić rodzinę czy znajomych.
- 400-500 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- cukier puder do smaku
- 180-200 g pierniczków lukrowanych
- olejek migdałowy
- migdałowe słupki
- borówki lub inne ulubione owoce
Na dno pucharków kruszymy pierniczki (mniej więcej jedna sztuka na jeden pucharek). Posypujemy słupkami migdałów oraz owocami.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz serek mascarpone. Wlewamy olejek migdałowy, delikatnie mieszamy i nakładamy porcje do pucharków. Następnie śmietanę posypujemy kolejną warstwą rozkruszonych pierników (jeśli pucharki rozszerzają się, można dać więcej niż jednego piernika, tutaj już pełna dowolność). Kolejna warstwa to owoce i migdały. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (lub miejsca w pucharkach;))