Orzechowiec z kremem grysikowym
Ciasta z dodatkiem orzechów zawsze cieszyły się w moim domu dużą popularnością. Nie ma się zresztą co dziwić, uważam, że ten dodatek jest wyjątkowy, dlatego zawsze z chęcią sięgam po przepisy z ich „udziałem”.
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 300 g cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- cukier waniliowy
- 30 g proszku do pieczenia
Krem grysikowy:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 2 1/2 łyżki mąki pszennej
- laska wanilii
- 300 g masła
- 3-4 łyżki masy kajmakowej
Polewa z mlecznej czekolady:
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 40 g masła
Zmielone orzechy wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę prażyć często mieszając (uważać by nie przypalić, gdyż będą gorzkie). Przesypać do miseczki, w celu przestudzenia.
Masło utrzeć do białości, stopniowo dodając do niego cukier puder oraz cukier waniliowy. Do utartego masła, dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodać uprażone i wystudzone orzechy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na zmianę ze śmietaną. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą za pomocą szpatułki (najlepiej w dwóch porcjach). Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm) i piec około godziny w 180 stopniach.
Z mleka odlać 1/3 szklanki i dodać do niego żółtka, cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować wraz z ziarenkami wanilii i wyłuskaną laską. Po zagotowaniu laskę wyciągnąć, a do mleka wsypać kaszę mannę, zamieszać i pogotować chwilkę na wolnym ogniu. Następnie wlać masę żółtkową i intensywnie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń grysikowy. Połowę jednolitego kremu odłożyć, a do pozostałej dodać kajmak i zmiksować do połączenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek.
Mleczną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wylać na placek i równo rozprowadzić. Czekoladę białą rozpuścić jak mleczną i wyłożyć na polewę mleczną robiąc kleksy i za pomocą patyczka robić „esy-floresy”.
Jak duża blacha do pieczenia?
Blaszka 21×28 cm, już poprawiłam w przepisie:)