Adam i Ewa
Otwierając bloga, postanowiłam zacząć nieco symbolicznie od przepisu na ciasto, które było moim pierwszym samodzielnie przygotowanym wypiekiem. Pamiętam jaka radość towarzyszyła mi wówczas z efektu końcowego i myślę, że zawsze będę już podchodziła do tego przepisu z dużym sentymentem. Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia. Adam i Ewa kojarzą mi się z rajem, a rajski ogród jakoś bardziej z jabłkami niż mandarynkami, no ale zostawiając już genezę powstania nazwy tego placka, witam Wszystkich serdecznie i zapraszam na pyszne ciasto do kawy:)

Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju
Masa:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 łyżeczki żelatyny lub 1 op. śmietan-fix
- 2 op. herbatników
Ciasto Adam i Ewa – wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając ubijania. Ja zwykle po dodaniu ostatniego żółtka dodaję kilka łyżek oleju i jeszcze chwilę miksuję. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blachę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
Mandarynki:
Na upieczonym i wystudzonym biszkopcie układamy odsączone mandarynki.
Masa:
Odmierzamy 1/2 szkl. soku pomarańczowego, w którym rozpuszczamy budynie. Pozostały sok, oraz sok z mandarynek wlewamy do większego rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Gorący budyń wylewamy na ciasto, równo rozprowadzamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Warstwa śmietankowa:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją, wkładając na kilkanaście sekund do mikrofalówki, lub podgrzewając w kąpieli wodnej czy na palniku, na minimalnej mocy.
W międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę (lub smietan-fix).
Bitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń. Na wierzchu układamy herbatniki.

Proszę podać wymiary blachy.
Blaszka o wymiarach 21x32cm