Porowo-jajeczna sałatka z kukurydzą

Znana i lubiana sałatka, którą dodatkowo możemy urozmaicić dodając np ser żółty, lub pokrojone w małą kosteczkę jabłko.

  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pory
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie
  • kilka listów sałaty do dekoracji

 

Liście sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy nimi salaterkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki (lub ćwierćplasterki, wg uznania). Przelewamy go na sicie niewielką ilością wrzącej wody. Odstawiamy.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy doprawiony solą oraz pieprzem majonez, mieszamy, a następnie przekładamy do wyłożonej sałatą salaterki. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Uwagi: Do majonezu można dodać 1 łyżkę zalewy z kukurydzy – rozrzedzi nam ona majonez.

13 przemyśleń nt. „Porowo-jajeczna sałatka z kukurydzą”

  1. Obok pora zawsze przechodziłam szerokim łukiem…nie za bardzo lubię jego bardzo ostry smak. Czy jak przeleję wrzątkiem to będzie trochę łagodniejszy?
    pozdrawiam serdecznie!

    1. Dokładnie tak. Inną opcją jest posypanie go solą i odstawienie na dłuższą chwilę,ale ja zwykle wybieram właśnie potraktowanie wrzątkiem-jak dla mnie dużo szybszy sposób, a efekt praktycznie ten sam – por mięknie i staje się łagodniejszy w smaku. Również pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.