„Szarlotka” – bez pieczenia

Bez względu na to czy swoją przygodę z pieczeniem rozpoczęliście lata temu, czy dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki, polecam Wam to ciasto bez pieczenia.

Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Poważnie! Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:)

  • 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie)
  • 500 g serka mascarpone
  • około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie
  • sok z połowy małej cytryny
  • ok 500 g herbatników
  • 150g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/4 szkl. mleka

Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Jeśli jabłka są mało słodkie, możemy dodać cukier puder do smaku.

Na dnie blaszki (21x28cm) rozkładamy herbatniki. Następnie wykładamy 1/3 masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ponownie rozprowadzamy 1/3 masy, znów herbatniki, reszta masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.

Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i wlewamy mleko. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozprowadzamy po herbatnikach.

Schładzamy w lodówce.

Uwagi: Jeśli wykorzystujemy mocno soczyste jabłka, warto przed zmiksowaniem ich z mascarpone, lekko odcisnąć nadmiar soku.

Źródło

21 przemyśleń nt. „„Szarlotka” – bez pieczenia”

    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam z innymi owocami. Z pewnością smak nie będzie już ten sam, no i nie jestem pewna konsystencji (mrożone owoce musiałyby być wpierw dobrze rozmrożone i osączone np na ręczniku papierowym, by w razie czego herbatniki nie namokły za bardzo). Również serdecznie pozdrawiam:) Jeśli zdecyduje się Pani zrobić, proszę – w miarę możliwości – dać znać jak wyszło:)

  1. Przepisu na szarlotkę bez pieczenia jeszcze nie widziałem. Ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałem. Już zapisuje w moich ulubionych przepisach 🙂

    1. Jest mi niezmiernie miło, że ciasto smakowało i trafiło na listę ulubionych przepisów:) Super! Dziękuję również za komentarz i miłe słowa:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.