Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami

Wafelki te przygotowałam z myślą o słodkiej przekąsce na urodziny Synka. Wyszły bardzo kolorowe i z całą pewnością przyciągały oko zarówno dużych jak i małych Gości. Jedyna uwaga, to powideł nie należy nakładać zbyt grubą warstwą. U mnie było ich zdecydowanie za dużo i niestety trochę „wychodziły” podczas krojenia.

waflezgalaretka1

  • 4 wafle
  • powidła śliwkowe
  • 200 g mleka w proszku, pełnego
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka zielona
  • kostka masła
  • 50 g cukru
  • 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie itp)

Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia.

Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i do gorącej dodajemy masło (gdyby się zwarzyło to należy całość podgrzać i wymieszać – nie wolno jednak dopuścić do zagotowania, gdyż galaretka już nam nie stężeje). Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odkładamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej bakalie oraz pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę.

Foremkę (23×28 cm) wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy wafel, w razie potrzeby przycinamy ostrym nożem na szerokość/długość blaszki. Wylewamy mocno tężejącą (!) masę, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Następnie całość wyjmujemy z formy. Pozostałe wafle smarujemy cienko powidłami i łączymy z całością tak, by otrzymać: wafel-powidła-wafel-masa z bakaliami-wafel-powidła-wafel. Ponownie schładzamy.

waflezgalaret3

waflezgalaret2

Źródło

17 przemyśleń nt. „Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami”

    1. Dziękuję, jest mi niezmiernie miło usłyszeć/przeczytać to od Ciebie:) Ja dziękuję za świetne przepisy:) Pozdrawiam „po sąsiedzku”:);)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.