Rollsy z kurczakiem

Fajna przekąska, do zrobienia w dość krótkim czasie. Poniżej przedstawiam Wam podstawową wersję, którą można śmiało wzbogacać o inne dodatki, choć tej najprostszej wg mnie niczego nie brakuje;)

  • ciasto francuskie
  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • papryka mielona słodka
  • szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • ziarna sezamu

Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem.

Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry.

Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z sosem czosnkowym.

10 przemyśleń nt. „Rollsy z kurczakiem”

    1. Tak,na imprezy nada się świetnie. Zwłaszcza gdy przyjdą niezapowiedziani goście, bo to i mało-składnikowe i w miarę szybko się robi.

    1. Dzięki. Wiem co masz na myśli, choć Twoja sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Ja tylko nie mogę jeść pomarańczy i mandarynek, a kiedyś bardzo je lubiłam. Co Święta, pachną mi one tak, że aż żal. Ale ja nie muszę niczego niczym zamieniać, wystarczy, że po prostu z nich zrezygnuję. No i one się w sklepach pojawiają sezonowo, więc i mój „problem” też jest taki. Na szczęście człowiek do każdej sytuacji potrafi się dostosować i patrząc jakie cuda się u Ciebie na blogu pojawiają, robisz to nadzwyczaj dobrze;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.