Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą

Dziś kolejna propozycja na kurczaka z grilla. Z bardzo fajną marynatą, ze świeżym tymiankiem, cytryną i ostrą papryczką. Dzięki niej otrzymujemy ziołowo-pikantne mięso. Bardzo nam smakowało:)

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 listki laurowe
  • świeży tymianek (ilość wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej, czy mniej ziołowe smaki)
  • sól, pieprz

Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kroimy na porcje.

Przygotowujemy marynatę. Z wyszorowanej, sparzonej cytryny ocieramy skórkę. Łączymy ją w miseczce razem z sokiem wyciśniętym z połowy owocu. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli oraz posiekany tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

Powstałą marynatą nacieramy mięso. Kawałek mięsa wkładamy na dno pojemniczka z wieczkiem, na mięsie kładziemy listek laurowy, następnie dajemy kolejną porcję mięsa, znów listek laurowy itd, aż do wyczerpania składników. Pojemnik zamykamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Po tym czasie listki laurowe odrzucamy, a mięso grillujemy z obu stron (u mnie po około 6-7 minut z każdej strony).

5 przemyśleń nt. „Piersi kurczaka z cytrynowo-tymiankową nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.