Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese)

Makaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy tylko kilka dobrej jakości składników i pyszny obiad gotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii.

  • makaron spaghetti (ilość wg potrzeby)
  • ok. 500-700 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • oregano
  • przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • parmezan do posypania

Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę  kroimy w piórka. Na większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy cały czas by się nie przypalił. Po chwili dodajemy startą marchewkę i smażymy razem jeszcze około 5 minut.

Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso. Smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w niewielkiej ilości wody).

Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (lub po prostu bazylią) i odrobiną cukru.

W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu).

Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem.

8 przemyśleń nt. „Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.