Tosty z piwnymi pieczarkami

Dziś mam świetną propozycję dla wszystkich smakoszy piwa i pieczarek. Te dwa składniki bowiem łączymy razem i podajemy na grzankach. Jeśli więc szykuje się u Was „spotkanie przy piwku”, zachęcam by w jego towarzystwie podać też te tosty. Smak pieczarek zależy od tego jakiego rodzaju piwa użyjemy, dlatego radzę by wykorzystać to sprawdzone i lubiane. U nas był to ciemny koźlak;) Takie grzaneczki/tosty robiłam już kilka razy i świetnie się spisują. Posypane parmezanem są na  prawdę wyśmienitą przekąską.

Na około 10-12 tostów

  • weka/bułka kanapkowa/bułka paryska/bułka wrocławska;)  ewentualnie bagietka
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml piwa
  • parmezan (ilość wg uznania)
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze części (plasterki, półplasterki lub ćwiarki jeśli mamy małe pieczarki).

Na patelni podsmażamy na 1 łyżce masła cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej przez około 2 minuty. Wlewamy piwo i gotujemy na dużym ogniu do momentu aż cały płyn odparuje.

Na patelni (np grillowej) opiekamy z obu stron kromki weki. Wykładamy na nie piwne pieczarki, posypujemy startym serem. Gotowe:)

Źródło

5 przemyśleń nt. „Tosty z piwnymi pieczarkami”

  1. Taka przystawka podoba mi się i to bardzo. Lubię „podkręcać” smak warzyw w podobny sposób, choć najczęściej używam białego wina. Mojemu Połówkowi Twoje tosty posmakowałyby szczególnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.